Delad vårdnad och IRPF: gemensam beskattning och grundavdrag för barn
Den här artikeln finns även på: Español · English · Deutsch

Inledning
Delad vårdnad blir allt vanligare vid separationer och skilsmässor i Spanien. Enligt uppgifter från Nationella statistikinstitutet (Instituto Nacional de Estadística, INE) väljer mer än 45 % av de senaste domstolsavgörandena om vårdnad av minderåriga denna ordning.
Denna samhälleliga verklighet ger upphov till frekventa frågor i skattehänseende: Hur ska föräldrarna beskattas inom inkomstskatten för privatpersoner (IRPF) när det finns delad vårdnad? Vem kan tillämpa grundavdraget för barn? Kan den gemensamma deklarationen växla mellan på varandra följande år?
Generaldirektoratet för skatter (Dirección General de Tributos, DGT) behandlar dessa frågor i sitt bindande förhandsbesked V1045-25 av den 25 juni 2025.
Regelverket för delad vårdnad inom IRPF
Lag 35/2006 om inkomstskatt för privatpersoner (Ley 35/2006, del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas, LIRPF) reglerar två väsentliga aspekter:
-
Gemensam beskattning (artikel 82 LIRPF):
-
Familjeenheten (unidad familiar) består vid laglig separation eller skilsmässa av fadern eller modern och alla barn som bor tillsammans med honom eller henne.
-
Ingen kan ingå i två familjeenheter samtidigt.
-
-
Grundavdraget för barn (mínimo por descendientes, artiklarna 58 och 61 LIRPF):
-
Det skattemässiga grundavdraget för varje barn är 2 400 € (första barnet), 2 700 € (andra), 4 000 € (tredje) och 4 500 € (fjärde och följande).
-
Beloppet ökar med 2 800 € om barnet är yngre än tre år.
-
När båda föräldrarna har rätt till avdraget fördelas det med 50 % vardera, såvida inte barnen deklarerar tillsammans med en av dem och har inkomster som överstiger 1 800 €.
-
Analys av bindande förhandsbesked V1045-25
Den sökande, som var inne i en skilsmässoprocess med delad vårdnad om två minderåriga barn, frågade om det var möjligt att växla gemensam deklaration mellan på varandra följande år och hur grundavdraget för barn skulle tillämpas.
Gemensam beskattning vid delad vårdnad
DGT upprepar att det vid delad vårdnad gäller att:
-
Någon av föräldrarna kan välja gemensam beskattning med barnen.
-
De kan aldrig göra det båda samtidigt.
-
Den förälder som inte väljer gemensam beskattning ska lämna en individuell deklaration.
Grundavdrag för barn
-
När barnens årsinkomster understiger 1 800 € fördelas avdraget med 50 % vardera mellan föräldrarna.
-
Om barnen deklarerar gemensamt med en av föräldrarna och har inkomster över 1 800 € är det endast den föräldern som tillämpar avdraget.
Årlig växling
Förvaltningen tillåter att föräldrarna kommer överens om att växla, men rätten fastställs beskattningsår för beskattningsår utifrån situationen den 31 december. Om båda utnyttjar möjligheten samma år kan det spanska skatteverket (AEAT) ompröva den skattemässiga situationen.
Illustrerande exempel
-
Delad vårdnad med barn utan inkomster: avdraget fördelas med 50 % vardera. Någon av föräldrarna kan välja gemensam beskattning.
-
Delad vårdnad med barn med inkomster över 1 800 €: om de deklarerar gemensamt med en av föräldrarna tillkommer rätten till avdraget uteslutande den sistnämnda.
Ytterligare situationer vid separation eller skilsmässa
Utöver delad vårdnad bör man ha andra situationer i åtanke:
-
Ensam vårdnad: avdraget tillkommer i sin helhet den vårdnadshavande föräldern.
-
Ekonomiskt bidrag utan vårdnad: den förälder som bidrar till underhållet kan tillämpa det fördelade avdraget, såvida denne inte är skyldig att betala underhållsbidrag.
-
Betalning av underhållsbidrag (anualidades por alimentos): den förälder som betalar dem tillämpar inte grundavdraget för barn, men kan omfattas av den särskilda regeln för underhållsbidrag. De barn som tar emot dem beskattas inte för dem, förutsatt att de följer av ett domstolsavgörande.
-
Myndiga barn: avdraget tillämpas av den förälder som de bor tillsammans med. Om de flyttar till den förälder som betalade underhållsbidrag får denne rätt till avdraget.
När det gäller gemensam beskattning omfattar enföräldersfamiljeenheten föräldern och de barn som är minderåriga eller rättsligt omyndigförklarade, med ett ytterligare avdrag på 2 150 € från skattebasen. Centrala skatteprövningsnämndens (TEAC) beslut nr 2172/2023 av den 19 juli 2024 kräver dock en uttrycklig överenskommelse mellan föräldrarna vid delad vårdnad. Om en sådan inte kan styrkas kan ingen av dem välja gemensam beskattning, och alla ska beskattas individuellt.
Slutsats: delad vårdnad, IRPF och korrekt skatteplanering
Analysen av bindande förhandsbesked V1045-25 bekräftar att den skattemässiga behandlingen vid delad vårdnad och skilsmässa kräver en individuell prövning. En korrekt tillämpning av grundavdraget för barn och av gemensam beskattning beror på flera faktorer: vilken vårdnad som tilldelats, barnens inkomster, förekomsten av överenskommelser och rättsligt fastställda underhållsbidrag.
Att känna till dessa kriterier är avgörande för att undvika fel i självdeklarationen och eventuella omprövningar från skatteverkets sida. På Vicens Advisors är vi specialister på skatterätt och skatteplanering i Manacor och på Mallorca, och vi hjälper till att tillämpa dessa regler korrekt för att undvika fel och eventuella omprövningar från skatteverkets sida.
© Vicens Advisors, S.L. Alla rättigheter förbehållna.
Det är förbjudet att helt eller delvis återge detta innehåll, på något sätt eller med någon metod, utan titulärens uttryckliga skriftliga tillstånd. All obehörig användning utgör ett intrång i immateriella rättigheter enligt gällande lagstiftning.





